Tidigare kirurgveckor

En tillbakablick på Sveriges Seniora Kirurgers program i samband med Kirurgveckorna sedan 2006 (version 240829)

Sveriges seniora kirurger (SVESEK) bildades vid ett konstituerande möte i samband med Kirurgveckan i Örebro den 24 augusti 2006. Då antogs föreningens stadgar som finns publicerade på SVESEKs hemsidan som ligger som en undersida till Svensk Kirurgisk Förenings hemsida.

År 2006, Örebro

hölls ett föredrag om Carl-Axel Ekman ” Som kirurg i Afrika efter pensioneringen”. Detta var alltså föreningens första framträdande på kirurgveckan. Förutom diskussion om kommande kirurgveckas program framfördes också ett önskemål från SKF om att SVESEK samverkar med KIRUB i utbildningsfrågor under kommande kirurgveckor.

Gemensam lunch

Ett referat om det konstituerande mötet publicerades i Svensk Kirurgi

2006 var medlemsantalet 51.

2007, Stockholm

Under året har SVESEK varit med och lämnat synpunkter till Läkaresällskapet på ”Patientdata och läkemedel SOU 2007:48

Vid kirurgveckan hölls ett symposium med titeln ”Konsekvenser idag av gårdagens kirurgi”. Leif Hultén om ulcerös colit och Ulf Haglund om ulcuskirurgi. Stig Bengmark talade om sin verksamhet som honnorärprofessor i London vid en programpunkt benämnd högtidsföreläsning.

Gemensam lunch

Ett referat publicerades i Svensk Kirurgi

2008, Umeå

Medlemsantalet rapporteras nu vara 74.

Ett symposium på temat ”Igår, idag och imorgon.” Tore Scherstén talade om kirurgins utveckling ” Kirurgisk Darwinism – vilka tekniker överlever” och Bo Eklöf  gav en rapsodi över kärlkirurgins ”från antiken till morgondagens kärlkirurgi.” Den traditionella (Sic! 2:a året) SVESEK-föreläsningen hölls av Nisse Simonsson ”The Pathology of Leadership”. Han berättade om hur sjukdom och personlighetsstörning hos några av världens stora politiska ledare har påverkats historiens gång.

Gemensam lunch

Ett referat publicerades i Svensk Kirurgi

2009, Halmstad

Medlemsantalet rapporterades nu vara 86

Vid symposiet ”Igår, idag och imorgon” talade Carl-Gustav Groth och Sten Lennquist om transplantationskirurgi respektive katastrof och traumakirurgi. Högtidsföreläsningen hölls av Ingvar Eriksson som talade om fältskärens arbete under Karl XIIs krig.

Ett 100-tal åhörare räknades in varav 40 talet pensionärer.

Ett referat från Kirurgveckoprogrammet publicerades i Svensk kirurgi

Gemensam lunch avnjöts i avskild miljö

Referat från kirurgveckan publicerades i Svensk Kirurgi.

Föreningens styrelse har tagit upp ett arbete syftande till en förbättring av pensionerade läkares arbetsvillkor som efterfrågats av SÄL (numer Seniora Läkare)

2010, Göteborg

Medlemsantalet har nu passerat 100-strecket.

”Igår, idag, imorgon” symposiet innehöll en föreläsning av Leif Spangen om Tre ovanliga bråck och Lars-Olof Hafström om leverkirurgin i detta tidsperspektiv. Lars Räf höll årets SVESEK-föreläsning om Olof af Acrel och Serafimerlasarettet under rubriken ” Den svenska kirurgins vagga”.

Två av föredragen refererades i Svensk kirurgi. Bråckföredraget är publicerat som särskild artikel i samma tidskrift.

Gemensam lunch avåts.

2011, Visby

”Igår, Idag och imorgon”  Per-Ebbe Jönsson om Mammarcancer och Ola Stenqvist om Anestesiutvecklingen. SVESEK- föreläsning av Johannes Järhult  ”Kulturella kirurger – finns dom”

Socialt program: Besök på riskatikvarieämbetet med föreläsning och information om fornfynd, och därefter gemensam middag.

2012, Linköping

”Igår, idag och imorgon” Henry Johansson talade om Endokrinkirurgi och Christian Olin om Thoraxkirurgi.

SVESEK-föreläsningen hölls av Kent Jönsson ”Erfarenhet och intryck från mångårig tjänstgöring i Afrika” som följde av kommentarer av Orvar Johnson baserade poå långvarig tjänstgöring i Etiopien.

Gemensam lunch.

2013, Uppsala

Vid SKFs årsmöte detta år beslutades att SVESEK skall ha status som delförening i SKF. En förändring av SVESEKS stadgar har gjorts för att anpassa dem till detta beslut

”Igår, idag och imorgon” var denna gång dels ett samarrangemang med Svensk Plastikkirurgisk förening då Elof Eriksson talade om Plastikkirurgin. Därefter talade Anders Persson om Medicinsk radiologi, särskilt bild och funktionsdiagnostik.

SVESEK föreläsning Lars Peterson Motions- och idrottsskador

Gemensam lunch

På onsdagen hade man arrangerat ett besök på Medicinhistoriska museet med Henry Johansson som ciceron.

2014, Karlstad

”Igår, idag och imorgon” hade som tema Innovativ kirurgisk teknik. Peter Wiklund talade om urologi, särskilt prostatakirurgi och Acke Ohlin om ortopedi särskilt deformitetskirurgi.

SVESEK föreläsningen hölls av Ingemar Ernberg och hade titeln Behovet av en ny ”cancermodell” i framtida cancerbehandling.

2015, Örebro

”Igår, idag och imorgon” Jon Ahlberg föreläste under rubriken Patientsäkerhet och Lars Påhlman om Diagnostik och behandling av rektalcancer.

SVESEK föreläsningen ”Den engelske kirurgen John Ardnerne och hans Practica från 1412” hölls av Torgny Svenberg.

På onsdagen hade man ett socialt program med visning av Örebro slott och efterföljande middag.

2016, Malmö – Lund

”Igår, idag och imorgon” ”Epidemiologi för kirurger” var titeln på Jonas Manjers föredrag och Berndt Ehinger talade om Ögonkirurgi.

SVESEK föreläsningen hölls av Göran Lundborg ”Samspelet mellan handen och hjärnan.

På onsdagen var det en gemensam middag och på torsdagen gemensam lunch.

2017, Jönköping

”Igår, idag och imorgon”

Från problem inom intensivvården till utvecklingen av ett nytt livsmedel, Historien om tillkomsten av Proviva. Bengt Jeppsson följde av en berättelse om Neurokirurgins utveckling i Sverige av Leif Salford.

SVESEK föreläsningen hölls av Joar Svanvik under titeln ”Skeppsläkare i antarktis 100 år efter Jean Baptiste Charcot”.

Sedan följde utflykt med buss till Andreé – museet i Gränna följt av lekamlig spis på Västanå slott.

2018, Helsingborg

(Information från Lars-Ove Farnebo)

Föredrag hölls av jönköpingsprofilen Roland Andersson, som talade med den intresseväckande titeln ”Botande eller skadande kirurgi? Om mortalitet vid appendicit och morbiditet efter behandling av pilonidalsinus”.

Årets SVESEK-föreläsning hölls av Mårten Rosenqvist, professor i kardiologi på Danderyds sjukhus och förste livmedikus. Han gav en synnerligen intressant föreläsning med titeln: ”Jussi Björling – Tenor med rusande hjärta”. Det är ju allmänt bekant att Jussi inte sällan tvingades ställa in konserter. Många har nog trott att hans indisponibilitet berodde på alkoholmissbruk. Som Mårten Rosenqvist kommer att berätta var orsaken möjligen en helt annan. I samband med föreläsningen gavs även tillfälle att lyssna på inspelningar av Jussis gudabenådade röst.

Därefter togs Ventrafikens båt till Ven med besök på Tycho Brahemuséet. Där bjöds eftermiddagskaffe och en guidad visning av museet. Efter visningen middag med trerättersmeny på Restaurang Ella, vid Kyrkbacken på västsidan av ön.

2019, Norrköping

Christian Ingvar föresläste om utvecklingen av behandlingen av malignt melanom.

Karin Wahlberg berättade om erfarenheter som patient under utredning av och behandling för en malign sjukdom.

Gösta Pettersson gjorde en expose´ över sin resa som thoraxkirurg i Sverige, Danmark och USA.

Det sociala programmet bestod av en guidad vandring i Norrköpings forna industrikvarter runt Motala ström. Därefter avåts en gemensam middag på restaurang.

2020, skulle vi varit i Luleå med veckan ställdes in med kort varsel.

Vårt program skulle innehållit föreläsningar om artificiell intelligens och vi planerade en programpunkt i samarbete med KIRUB om kirurgutbildning/träning.

Vårt sociala program skulle ha varit ett besök på Polarforskningssekretariatet med föreläsning om aktuell forskning hos dem. Restaurangbesök för middag var inbokad.

Vi sköt på årsmötet till nästa år. Ett beslut som vi kommunicerdae till medlemmarna via mail.

2021, Göteborg men framförallt virtuellt

Vi avsade oss program för SVESEKs räkning men vi fick hjälp att ordna årsmötesförhandlingar över nätet för såväl 2020 som 2021 års möten.

2022, Stockholm

Thomas Troëng guidade oss genom Svenska kvalitetsregisters utveckling. ”Svenska kvalitetsregister – en exportvara” Därefter berättade Jonathan Wistrand om hur vi läkare är som patienter mot bakgrund av den forskning han redovisat i sin avhandling.

Vi hade ett samsymposium med KIRUB om ”Utbildningsfrågor, ung möter gammal” där de yngres representanter hade förberett frågor som utökades av frågor från auditoriet och en panel av SVESEK representanter framförde och diskuterade svar på dessa.

Det sociala programmet var ett besök på Sven-Harrys konstmuseum med guidningar av såväl den aktuella som permanenta utställningen. Kvällen avslutades gemensamt kring matbordet på museets restaurang.

2023, Örebro

Medlemsantalet nu 147, varav 26 tillkommit under 2023.

Efter ett årsmöte på morgonen följde en föreläsning av professor Lars Ny, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, om immunterapi – vad en kirurg behöver veta. Efter lunch föreläste professor emeritus Helge Rask-Andersen, Uppsala universitet, om Remarkabla framsteg inom hörselforskningen – från hörapparat till cochlea-implantat. Kan vi lära av krokodilen också?

Det sociala programmet innehöll en visning av det nyrenoverade biologiska muséet vid Karolinska gymnasiet, följt av en genomgång av (den delvis omstridda) utdikningen av Hjälmaren. Middag avåts på Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog, där vi fick smaka på den berömda Hjälmargösen.

2024, Karlstad

Medlemsantal 149, varav 12 tillkommit under 2024.

Kirurgveckans föreläsningar började med lokal förankring, när överläkare Mikael Bergenheim berättade om sina och kirurgkliniken i Karlstads erfarenheter av delat ledarskap och av att bedriva högspecialiserad vård på länssjukhus. Överläkare Fredrik Persson, område onkologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, gav oss sedan en up-to-date för kirurger med nyheter inom cancergenetiken.

Efter lunch följde en föreläsning om hur tekniskt avancerad radiologisk bildbehandling och visualiseringsteknik kan användas för att besvara dagens och morgondagens komplicerade kliniska frågeställningar. För den fascinerande framställningen stod Anders Persson, professor i medicinsk bildvetenskap, Linköpings universitet. Lämpligt nog var KIRUB inbjudna till denna föreläsning.

Det sociala programmet började med en guidad tur i Lars Lerins ateljé och följdes av en tur i Frimurarnas lokaler vid stora torget. Det är den lokal där unionsupplösningen 1905 undertecknades. Som avslutning på turen och början på middagen intogs bubbel och småplock i samma lokal, innan sällskapet förflyttade sig till närbelägna restaurang Baron för att inta gemensam middag.

/ Ewa Lundgren